חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

שיקום גריאטרי

שיקום גריאטרי - פרופ' מזרחי אלי

בגיל מבוגר הגוף נמצא בתהליך של הזדקנות הכולל ירידה במסת שריר השלד ובכוח השרירים. יש לכך השלכות לא רק על יכולת ספורטיבית אלא גם על התפקוד היומיומי. גם כאשר אדם חולה ועכב כך אינו פעיל, ישנו פירוק של שריר. כך, לאחר החלמה ממחלה הגוף זקוק להתאוששות .

באדם המבוגר, גם מחלה קלה יכולה להביא אותו מתחת לסף התפקוד הנדרש על מנת להתנהל ביום יום. תהליך שיקום גריאטרי בבית חולים גריאטרי ואו בקהילה נועד לאפשר לחולה לחזור למצב בו יתפקד באופן מיטבי מבחינה פיזית אך גם רגשית וחברתית.

שיקום גריאטרי
שיקום גריאטרי פרופ אלי מזרחי

למי מתאים תהליך שיקום גריאטרי?

שיקום גריאטרי נועד לאנשים מבוגרים מעל גיל 65 אשר אירוע אקוטי – מחלה, נפילה ושבר, אירוע מוחי או תאונה גרמו לירידה חדה ברמת התפקוד שלהם. את תהליך השיקום ניתן לעבור בבית, בקהילה או בבית חולים גריאטרי תוך כדי אשפוז. הדבר תלוי בהמלצת הרופאים וגם ברצונו של האדם המבוגר ומשפחתו. על מנת להיכנס לתהליך שיקומי צריך להיות האדם המבוגר במצב בריאותי יציב וגם תלוי ביכולתו להבין ולשתף פעולה עם הצוות.

שיקום גריאטרי פרופ אלי מזרחי

כמה זמן נמשך תהליך השיקום?

זכותו של אדם לתהליך שיקום מעוגן בחוק ביטוח בריאות ממלכתי שנחקק ב-1995. במסגרת חוק זה, זכאי אדם למימון תהליך השיקום מקופת החולים. ניסיון השיקום נמשך 14 יום לפחות כאשר מדובר על שיקום אורטופדי ו- 25 יום עד שלושה חודשים כאשר השיקום הוא נוירולוגי, למשל לאחר אירוע מוחי. אם בתום תקופת זמן זאת רואה הצוות המשקם שהחולה אינו משתפר מבחינה תפקודית  אז נשקלת האפשרות לשחררו בחזרה לקהילה. בתום תקופת השיקום משוחרר החולה המבוגר מבית החולים לקהילה וישנה אפשרות במידת הצורך להמשיך את תהליך השיקום בקהילה. 

שיקום גריאטרי | פרופ' אלי מזרחי

הצוות השיקומי - צוות רב תחומי

מחלקת השיקום של בית חולים גריאטרי כוללת אנשי צוות המגיעים מתחומים שונים:

רופא מומחה בגריאטריה 

המנהל את תהליך השיקום ואחראי על עבודת הצוות כולו.

צוות סיעודי

אחראי לדאוג למטופל מבחינה סיעודית במחלקה, לסייע לו בפעולות שאינו מסוגל לבצע בעצמו וגם לדאוג שיקח את כל התרופות אותן הוא צריך לקחת.

פיזיותרפיסט

עובד עם המטופל על יכולות התנועה שלו. העבודה כוללת תרגילים לחיזוק השרירים, הגמישות והגדלת טווח התנועה תוך שימוש בעזרים שונים במכון הפיזיותרפיה ואו במחלקה בה מאושפז החולה.

מרפאה בעיסוק

בשיקום גריאטרי, המטרה המרכזית היא להחזיר את האדם המבוגר לתפקוד יומיומי בסיסי (לבוש, רחצה, אכילה, ותפקוד בבית כמו למשל הפעלת ציוד חשמלי). מרפאה בעיסוק תפקידה הוא לעבוד ולתרגל את הפעולות היומיומיות עם החולה המבוגר שהיכולת שלו לבצע אותן אבדה או נחלשה בשל המחלה/ האירוע.

מרפאה בעיסוק גם בודקת מהם האביזרים הנחוצים לאדם המבוגר על מנת להעלות את רמת התפקוד ומעדכנת את משפחתו אילו שינויים יש לבצע בבית, זאת גם כדי לשמור על בטיחות האדם המבוגר. מעקה בחדר האמבטיה הוא דוגמה לאמצעי עזר שפעמים רבות יש לדאוג לו. כמו כן המרפאה בעיסוק מבצעת הערכה קוגניטיבית שלפיה היא מחליטה לאיזה סוג של תרגול החולה המבוגר זקוק, על מנת לשפר את יכולותיו הקוגניטיביות.

קלינאית תקשורת

לעיתים, במיוחד לאחר אירוע מוחי, נפגעת יכולת הדיבור של החולה המבוגר. קלינאית תקשורת מנסה לשפר את יכולת הדיבור לפחות למצב בו התקשורת עם המבוגר תהיה אפשרית ודבריו יהיו מובנים. כמו כן קלינאית התקשורת מזהה בעיות בבליעה, במידה וקיימות, ומלמדת את החולה המבוגר כיצד להתמודד איתן.

דיאטנית

דואגת לשפר את הדיאטה היומיומית של האדם המבוגר, לבנות תפריט שיכיל בתוכו את כל אבות המזון, ויטמינים ומינרלים הנחוצים מאוד לתהליך השיקום.

עובדת סוציאלית

מהווה חוט מקשר בין המטופל למשפחתו, דואגת לעדכן את המשפחה במצבו ואחראית על תהליך השחרור של החולה המבוגר בחזרה לקהילה, תוך כדי שהיא דואגת בין היתר למיצוי הזכויות, כמו למשל אם לאחר תהליך השיקום נזקק המטופל למטפל צמוד.

לחזור אחורה?
פרופ' אלי מזרחי
אם יקירכם לאחר מחלה, תאונה או אירוע מוחי
אתם לא לבד!
פרופ' אלי מזרחי, מומחה בגריאטריה ופסיכוגריאטריה ישמח להנחות, להדריך ולטפל.
צרו עימי קשר ואשמח לעמוד לשרותכם.
התקשרו דילוג לתוכן