מהי דמנציה?
דמנציה היא אחת המחלות השכיחות עמן מתמודדים אנשים לעת זקנה. מדובר במחלה חשוכת מרפא והיא מאופיינת עם ירידה ביכולותיו הקוגניטיביות של האדם הלוקה בה. למרות שאין דרך לעצור את המחלה או לרפא אותה כליל, יש תרופות ושיטות טיפול שונות ומגוונות המאפשרות לעכב במעט את קצב ההתפתחות שלה כמו אבחון דמנציה מוקדם, בכך לאפשר לחולים בה לזכות לאיכות חיים טובה יותר.
כיצד מאבחנים דמנציה?
אבחון דמנציה מוקדם הוא חשוב, שכן באמצעותו ניתן להכין את בני המשפחה למה שמצפה להם מבעוד מועד. להיערך טוב יותר לטיפול ולאפשר לחולה בדמנציה לקבל החלטות חשובות הנוגעות לחייו כמו למשל לערוך צוואה או להיפרד. כמו כן באמצעות אבחון ניתן להתחיל טיפול בדמנציה, לקבל סיוע מביטוח לאומי ולמנוע את קצב הידרדרותה של המחלה.
אבחון דמנציה כולל כמה בדיקות, ביניהן:
- בדיקת השפה – על הנבדק לזהות חפצים בשמם ולבצע פעולות על פי הוראות כתובות ובעל פה.
- בדיקת הזיכרון – על הנבדק יוטל לחזור באופן ספציפי על מילים שנאמרו לו במהלך הבדיקה.
- בדיקת התמצאות – בשלב זה תיבדק מידת ההתמצאות של הנבדק במקום ובזמן על ידי שאלות שונות ומגוונות.
שיטת אבחון זו נקראת מבחן מיני מנטל ובמהלכה הנבדק צובר נקודות. כאן אין נכון או לא נכון ושיטת הניקוד תקבע באם ישנה ירידה בזיכרון וקיים חשש לדמנציה. מלבד האבחון, הנבדק יוזמן לבצע בדיקות דם רלוונטיות כדי לבדוק אם קיימת ירידה בזיכרון.
כיצד המחלה באה לכדי ביטוי?
אחד מהסממנים של דמנציה הוא ירידה בתפקוד הקוגניטיבי. הדבר מתרחש כתוצאה מפגיעה באזורים של המוח האחראיים לתפקוד היומיומי. על פי רוב, אנשים הסובלים מדמנציה יחוו פגיעה בהבנה, ביכולות החשיבה ופתרון בעיות, ביכולות התכנון, בתפקודי השפה ועוד. פגיעה זו עשויה להוביל לתסכול רב הן בקרב החולים עצמם והן בקרב חבריהם ובני משפחתם.
מהם דרכי הטיפול בדמנציה?
הטיפול בדמנציה מתבצע בהתאם לחולה ולדרגת חומרתה של המחלה. יש להבין כי לא קיים טיפול אשר יכול לרפא את המחלה כליל. אולם כן ישנו טיפול שבכוחו להשפיע על קצב הידרדרות המחלה.
השלב הראשוני הוא להבין מדוע המחלה נגרמה ואז להחליט על סוג הטיפול הרצוי. במקרים מסוימים טיפול תרופתי יספק את המענה הדרוש. במקרים אחרים יהיה צורך לשלב פעילות טיפולית אשר תשפר את היכולות הקוגניטיביות של המטופל.
שינויים בהתנהגות אצל חולי דמנציה
דמנציה מופיעה בעיקר אצל אנשים מבוגרים, כאשר ככל שהשנים עוברות כך גדלה בהתאם מידת הסיכון. מלבד פגיעה בזיכרון, הדמנציה עשויה גם להוביל לשינויים בהתנהגות. מומלץ ללמוד על הסממנים ולהכיר אותם כדי לדעת איך להתמודד עמם בעתיד.
בין השינויים האופייניים למחלת הדמנציה:
– אפאתיות אל מול התקפי זעם
– הימנעות מאכילה אל מול אכילת יתר
– פרנויה וחשדנות יתר
– חוסר מעש
– נדודי שינה
– שינויים בתפקוד המיני ועוד..
כיצד ניתן להתמודד עם המחלה?
כדי להתמודד טוב יותר עם דמנציה ועל מנת לקבל את הטיפול המתאים מומלץ לפנות לאיש מקצוע מומחה. לרשום טיפול תרופתי ובכך לעכב את הידרדרות המחלה. כמו כן, ייעוץ מקצועי יסייע לכם לדעת בטרם עת עם מה הנכם מתמודדים, כתוצאה מכך להמשיך לחיות ולהתנהל כמה שיותר טוב לצד המחלה.
למי פונים?
באמצעות פנייה לייעוץ מקצועי ניתן לשפר את איכות החיים במקרה של דמנציה. במידה ויש חשש לדמנציה אתם מוזמנים לתאם תור לפרופ' אלי מזרחי, גריאטר בעל ניסיון רב בתחום. לעבור מבדקים או ללמוד על האפשרויות העומדות לרשותכם בהתמודדות עם המחלה.
פרופ' אלי מזרחי מספק אבחון וטיפול בדמנציה בבית ובמרפאה. מעניק תמיכה, ליווי צמוד וייעוץ מקצועי, כך שתוכלו להתמודד עם המחלה באופן כמה שיותר מיטבי.
לתיאום פגישה צרו קשר בטלפון03-6449976 :